Vályog - alternatív tervezési metodika


A második kisfeladat kiírója Golda János volt. A tervezési feladat egy 2 m2 alapterületű építmény vályogból. A kérdés az ember és természet (föld) kapcsolata. Hogyan kapcsolódik a mai ember a természethez? Milyen viszonyt tudunk felállítani a kiskunsági homokkal?



Ennek a kisfeladatnak egy számunkra újfajta tervezési metódussal láttunk neki. E-mail láncban kezdtünk el konzultálni. Mindenki felvázolt egy-egy koncepciót, majd megbeszélt körforgás és sorrend szerint továbbadtuk és kiegészítettük. Mindenki hozzászólt mindegyik verzióhoz és így gyorsan négy különböző megoldást kaptunk. A végső beadás előtt összeültünk és rendeztük az elgondolásokat. Ez a metodika igen hatékonyan működött, hisz a koncepcionálás fázisában gyorsan sok megoldást eredményezett. A folyamatba bepillantást enged az alábbi pdf.

A végső javaslatunk egy túraútvonal mentén elhelyezendő négy monolit oszlop lenne, melyek a négy elemet (föld, víz, levegő, tűz) definiálnák a vályog segítségével.
A föld manifesztuma egy organukis tömb, melynek konzolosan kitüremkedő részeibe növényeket ültetnénk.
A víz megfogalmazása egy kútház a túristák testének és lelkének felfrissítésére.
A levegőt egy szélorgona formájában képzeltük definiálni. A tömbben kialakított sípszerű nyílásokat a szél szólaltatná meg.
A tűz manifesztuma egy szabadtéri kemence és melegedő tűzhely lenne.
Föld - Nyéki-Gergely Zsuzsa rajza
Tűz - Golda János rajza
Szél